Bubite pe corpul bebelusului: Care sunt cauzele celor mai frecvente situatii

Bubite pe corpul bebelusului: Care sunt cauzele celor mai frecvente situatii

Orice p─ârinte se nelini╚Öte╚Öte atunci când observ─â bubi╚Ťe pe corpul bebelu╚Öului, mai ales dac─â nu cunoa╚Öte factorul declan╚Öator. De cele mai multe ori irita╚Ťiile nu reprezint─â un motiv de îngrijorare, îns─â este indicat ca adul╚Ťii s─â ia leg─âtura cu un medic. 

Micu╚Ťii se pot confrunta din când în când cu bubi╚Ťe pe fa╚Ť─â ori pe corp, în special în primele 12 luni, pentru c─â pielea lor este sensibil─â ╚Öi înc─â nu s-a adaptat la noul mediu de via╚Ť─â. Totu╚Öi, pentru a evita astfel de situa╚Ťii, trebuie s─â fii la curent cu posibilele cauze ╚Öi s─â acorzi aten╚Ťie alimenta╚Ťiei bebelu╚Öului, dar ╚Öi produselor de îngrijire pe care le aplici pe pielea lui. 

Cite╚Öte în continuare care sunt cele mai frecvente cauze pentru care apar bubi╚Ťe pe corpul bebelu╚Öului ╚Öi cum po╚Ťi s─â le tratezi. 

 

Bubi╚Ťe pe corpul bebelu╚Öului: principalele cauze

Pielea ac╚Ťioneaz─â ca o barier─â protectoare împotriva elementelor din mediul înconjur─âtor (bacterii, radia╚Ťii UV, condi╚Ťii meteo), îns─â în cazul bebelu╚Öilor se afl─â înc─â în procesul de dezvoltare. Nu î╚Öi poate  îndeplini cu succes func╚Ťia de ap─ârare a ╚Ťesuturilor ╚Öi organelor de infec╚Ťii sau virusuri din mediul extern. 

Prin urmare, în primul an de via╚Ť─â, pielea bebelu╚Öilor este mai delicat─â ╚Öi mai sub╚Ťire, astfel c─â se poate irita u╚Öor de la haine, scutec ╚Öi alte materiale cu care intr─â în contact. De altfel, acestea sunt cele mai frecvente irita╚Ťii care apar la copiii de vârste fragede.

Principalele cauze pentru care apar bubi╚Ťe pe fa╚Ť─â sau corp la bebelu╚Öi

  • Irita╚Ťia de scutec

Irita╚Ťia de scutec, cunoscut─â ╚Öi sub denumirea de eritem fesier, este cel mai întâlnit tip de afec╚Ťiune în rândul bebelu╚Öilor. La schimbarea scutecului se pot observa bubi╚Ťe, pete ro╚Öii ╚Öi chiar vezicule în zona genital fesier─â. De vin─â pot fi atât marginile scutecului, cât ╚Öi ╚Öerve╚Ťelele umede ori produsele de îngrijire, dar ╚Öi urina ori fecalele. 

Cea mai bun─â solu╚Ťie este s─â men╚Ťii pielea micu╚Ťului cât mai uscat─â, schimbând frecvent scutecul. De asemenea, se recomand─â ca cel mic s─â fie l─âsat f─âr─â scutec m─âcar 10-15 minute atunci când îl aplici pe urm─âtorul.

  • Intertrigo sau dermatita intertriginoas─â 

Reprezint─â o afec╚Ťiune inflamatorie care apare în pliurile cutanate, cel mai frecvent în pliurile gâtului. Este cauzat─â de transpira╚Ťie, c─âldur─â, frecarea pielii ╚Öi anumite haine. Cei mai predispu╚Öi sunt bebelu╚Öii care au pielea atopic─â.

bubite pe corpul bebelusului

Micu╚Ťii se pot irita la contactul cu haine confec╚Ťionate din materiale sintetice, ingrediente chimice din detergen╚Ťi, produse de îngrijire ╚Öi parfumuri. Trebuie observat cu aten╚Ťie factorul declan╚Öator al afec╚Ťiunii ╚Öi evitarea lui. 

  • Alergii alimentare

Alt─â cauz─â pentru care apar bubi╚Ťe pe corpul bebelu╚Öului este alergia la un anumit aliment. Aceast─â afec╚Ťiune poate s─â apar─â dup─â începerea diversific─ârii, de aceea este recomandat ca celui mic s─â îi introduci pe rând câte un aliment în meniul zilnic. Astfel p─ârin╚Ťii pot observa mai u╚Öor la ce mâncare are micu╚Ťul sensibilitate.

Trebuie depistate tipurile de simptome care apar ╚Öi alimentul care produce alergia. Printre alimentele la care un copil poate avea alergie se afl─â: laptele de vac─â, pe╚Ötele, ou─âle ╚Öi cerealele cu gluten. 

  • Produse de îngrijire neadecvate

Proodusele cu care se face igiena micu╚Ťului trebuie alese cu mult─â aten╚Ťie, astfel încât s─â îi men╚Ťin─â pielea s─ân─âtoas─â. Folose╚Öte doar creme, lo╚Ťiuni ╚Öi uleiuri special concepute pentru pielea delicat─â a bebelu╚Öilor. Produsele din gamele pentru adul╚Ťi, precum gel de du╚Ö ori s─âpun antibacterian, pot provoca apari╚Ťia irita╚Ťiilor. 

  • Detergen╚Ťii pentru sp─âlarea hainelor

Detergen╚Ťii utiliza╚Ťi la sp─âlarea hainelor bebelu╚Öului trebuie s─â fie dintr-o gam─â bio, cu propriet─â╚Ťi nonalergenice. Balsamul de rufe nu ar trebui folosit, iar hainele trebuie cl─âtite foarte bine. 

  • Dermatita de contact

Este o afec╚Ťiune a pielii care se manifest─â prin irita╚Ťii, înro╚Öire, mânc─ârimi ╚Öi descuamare. De regul─â, apare la contactul cu un alergen (produse de îngrijire, detergen╚Ťi, materiale textile, metale, urin─â ori materii fecale). 

bubite pe corpul bebelusului

  • Dermatita seboreic─â

Afec╚Ťiunea mai este denumit─â ╚Öi crust─â de lapte ╚Öi apare în primele luni de la na╚Ötere, fiind cauzat─â de secre╚Ťia în exces a glandelor sebacee. Se manifest─â prin scuame ╚Öi pete ro╚Öii care apar la nivelul capului, în jurul urechilor, sprâncenelor, subra╚Ťului ╚Öi la pliurile gâtului. Medicul pediatru poate recomanda ╚Öampoane speciale dac─â irita╚Ťiile se agraveaz─â ori apar frecvent. 

  • Pojar

Atunci când apar bubi╚Ťe pe fa╚Ť─â la bebelu╚Öi poate fi vorba ╚Öi despre pojar. Aceste simptome pot fi înso╚Ťite ╚Öi de febr─â, ochi ro╚Öii ╚Öi tuse. Irita╚Ťia apare întâi pe obraji, dup─â care se poate întinde pe spate, piept, bra╚Ťe ╚Öi în final la picioare.

 

Cum tratezi bubi╚Ťele de pe corpul bebelu╚Öului

 

Tratamentul pentru bubi╚Ťele de pe corpul bebelu╚Öului se face în func╚Ťie de recomandarea medicului. Schema terapeutic─â variaz─â în func╚Ťie de factorul declan╚Öator, localizarea irita╚Ťiei ╚Öi gravitatea irita╚Ťiei. Îns─â este extrem de important ╚Öi ritualul de îngrijire de la domiciliu. Scutecul trebuie schimbat ori de câte ori este nevoie, iar pielea trebuie sp─âlat─â bine ╚Öi l─âsat─â s─â se usuce înainte de punerea noului scutec.

Dac─â au ap─ârut deja irita╚Ťii, p─ârin╚Ťii trebuie s─â aplici ╚Öi un produs pentru calmarea pielii, a╚Öteptând s─â fie complet absobit pân─â la aplicarea scutecului. Produsele dermatocosmetice care con╚Ťin oxid de zinc ajut─â la vindecarea ╚Öi prevenirea bubi╚Ťelor de pe corpul bebelu╚Öului. 

Folose╚Öte apa ╚Öi s─âpun hipoalergenic, creat special pentru pielea delicat─â a celor mici. Atunci când copilul nu poate fi sp─âlat fiindc─â te afli în ora╚Ö, utilizeaz─â ╚Öerve╚Ťele umede pentru bebelu╚Öi. Alege produse care nu con╚Ťin parfum ori alcool, fiindc─â pot fi factori iritan╚Ťi. 

În concluzie, schimbarea rar─â a scutecului ╚Öi toaleta necorespunz─âtoare sunt principalele gre╚Öeli pe care trebuie s─â le evite p─ârin╚Ťii. Din fericire, majoritatea bubi╚Ťelor de pe corpul bebelu╚Öului nu sunt periculoase ╚Öi dispar de la sine în doar câteva zile. 

 

Suport clienti L-V: 09:00-17:00

0371.230.387 contact@buy4baby.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!