Depresia in sarcina afecteaza fatul? Ce poti face pentru a o trata

Depresia in sarcina afecteaza fatul? Ce poti face pentru a o trata

Multe femei asociaz─â sarcina cu o perioad─â deosebit─â, care le împline╚Öte suflete╚Öte, îns─â sunt ╚Öi cazuri în care apar anxiet─â╚Ťi ╚Öi fobii. Depresia în sarcin─â, numit─â ╚Öi depresia prenatal─â, este un subiect delicat despre care nu se discut─â prea mult în societatea noastr─â, îns─â este important ca ajutorul s─â fie ob╚Ťinut la timp. 

 

Pe perioada celor nou─â luni de sarcin─â, modific─ârile hormonale din corp pot duce la apari╚Ťia unor st─âri de depresie, astfel c─â viitoarea mam─â are nevoie de ajutor. Este firesc s─â apar─â momente de anxietate în sarcin─â ╚Öi gânduri de îngrijorare în fa╚Ťa unei noi provoc─âri asupra c─âreia nu po╚Ťi avea control deplin, dar uneori acestea se pot agrava.

 

Cite╚Öte în continuare cum se manifest─â ╚Öi când apare depresia în sarcin─â, care sunt factorii de risc, dar cel mai important – în ce mod afecteaz─â f─âtul ╚Öi cum poate fi tratat─â.

 

Depresia în sarcin─â – cum se manifest─â? 

 

La fel ca în cazul depresiei postnatale (dup─â na╚Ötere), ╚Öi depresia prenatal─â este caracterizat─â de un dezechilibru care apare în compozi╚Ťia chimic─â a creierului. Aceast─â tulburare afectiv─â este caracterizat─â prin stresul în sarcin─â, stare de triste╚Ťe, dificult─â╚Ťi de concentrare, oboseal─â ╚Öi insomnie. 

 

Principalele simptome ale depresiei în sarcin─â:

 
 • Stare de triste╚Ťe care persist─â s─âpt─âmâni ori luni întregi;

 • Oboseal─â cronic─â;

 • Probleme de concentrare;

 • Anxietate;

 • Insomnie sau nevoia de a dormi mai multe ore decât de obicei;

 • Pierderea interesului pentru hobby-uri;

 • Modificarea obiceiurilor alimentare (foame permanent─â sau lips─â de apetit);

 • Dificult─â╚Ťi în luarea deciziilor;

 • St─âri de nervozitate în sarcin─â;

 • Gânduri negative;

 • Nevoia de izolare fa╚Ť─â de familie ╚Öi prieteni;

 • Accentuarea sensibilit─â╚Ťii;

 • St─âri de plâns în sarcin─â;

 • Sentimentul de vin─â permanent─â;

 • Pierderea interesului pentru activit─â╚Ťile din timpul zilei.

 

Schimb─ârile de dispozi╚Ťie sunt întâlnite frecvent în sarcin─â, îns─â exist─â cazuri în care starea de suferin╚Ť─â a mamei poate afecta starea de s─ân─âtate a f─âtului. 


depresie in sarcina

 

Depresia în prenatal─â: factori de risc

 

Riscul de depresie este mai mare în cazul femeilor care nu ╚Öi-au dorit copilul, au probleme financiare ori se confrunt─â cu dificult─â╚Ťi în rela╚Ťia de cuplu. Orice situa╚Ťie dificil─â prin care trece o viitoare m─âmic─â poate declan╚Öa depresia în sarcin─â.

 
 • pierderea unei persoane apropiate;

 • pierderea unei sarcini anterioare;

 • probleme financiare;

 • probleme cu partenerul de cuplu;

 • complica╚Ťii în sarcin─â;

 • istoric de depresie în familie;

 • un abuz fizic ori psihic.

 

Când apare depresia? 

 

Depresia în sarcin─â poate s─â apar─â în orice moment pe perioada celor nou─â luni. Unele femei se confrunt─â cu st─âri de nelini╚Öte ╚Öi temeri intense înc─â de la aflarea ve╚Ötii c─â urmeaz─â s─â aduc─â pe lume un copil. Altele pot manifesta simptome pe m─âsur─â ce avanseaz─â sarcina sau chiar aproape de final, când realizeaz─â c─â momentul este tot mai aproape ╚Öi consider─â c─â nu sunt suficient de preg─âtite. 

 

Principalele temeri din via╚Ťa unei viitoare m─âmici sunt noile responsabilit─â╚Ťi, grijile financiare, schimb─ârile din via╚Ťa personal─â ╚Öi cea profesional─â, dar ╚Öi modific─ârile corpului (kilograme în plus, pierderea elasticit─â╚Ťii abdomenului, apari╚Ťia vergeturilor, etc). 

 

Femeile care se afl─â la prima experien╚Ť─â sunt mai predispuse la st─âri de plâns în sarcin─â. Îns─â ╚Öi cele care au avut o prim─â na╚Ötere dificil─â pot dezvolta o astfel de tulburare emo╚Ťional─â, cum ar fi un avort spontan ori sarcin─â cu complica╚Ťii.

 

Care sunt riscurile depresiei în sarcin─â? 

 

Una dintre cele mai mari temeri ale mamei este dac─â depresia prenatal─â poate s─â afecteze f─âtul. Principalele obiceiuri care ar putea s─â îi afecteze s─ân─âtatea celui mic sunt cele nocive adoptate pe fondul depresiei: consum de alcool, consum de droguri, alimenta╚Ťie necorespunz─âtoare. 

 

Dar ╚Öi în cazul st─ârilor de anxietate duse la extrem trebuie intervenit cu ajutor de specialitate fiindc─â exist─â risc de: 

 • na╚Ötere prematur─â;

 • greutate mic─â la na╚Ötere;

 • probleme de dezvoltare;

 • probleme comportamentale care se pot dezvolta mai târziu în via╚Ť─â (impulsivitate, dificult─â╚Ťi de comunicare sau de integrare social─â). 

 

Din p─âcate, un lucru nepl─âcut este c─â aceste st─âri se pot prelungi ╚Öi te po╚Ťi confrunta cu ╚Öi cu depresia postnatal─â, dac─â problema nu este tratat─â.

 depresie in sarcina

 

Ce pot face viitoarele mame pentru a trata depresia în sarcin─â?

 

Exist─â o serie de m─âsuri pe care viitoarele m─âmici le pot pune în aplicare pentru a controla mai u╚Öor anxietatea ╚Öi triste╚Ťea care duc deseori la st─âri de plâns în sarcin─â. 

 

Un program de odihn─â adecvat joac─â un rol important în men╚Ťinerea st─ârii de bine pe timpul sarcinii. De asemenea, activitatea fizic─â, dac─â este permis─â de medic, ajut─â la gestionarea st─ârilor de anxietate. Se recomand─â exerci╚Ťiile fizice de o intensitate moderat─â, plimb─ârile în natur─â ╚Öi yoga. 

 

Tehnicile de relaxare ╚Öi medita╚Ťie pot contribui, de asemenea, la calmarea emo╚Ťiilor negative. Trebuie acordat─â aten╚Ťie ╚Öi dietei alimentare, care este indicat s─â fie bazat─â pe fructe, legume, semin╚Ťe, nuci, pe╚Öte ╚Öi cereale integrale. 

 

Discu╚Ťiile cu alte mame pot fi de ajutor atât pentru eliberarea sufleteasc─â, dar ╚Öi pentru înv─â╚Ťarea din experien╚Ťa lor. Deschiderea fa╚Ť─â de prieteni ╚Öi familie va sprijini mintea s─â fac─â fa╚Ť─â evenimentelor stresante de zi cu zi. Împ─ârt─â╚Öirea emo╚Ťiilor ╚Öi a temerilor se dovede╚Öte a fi eficient─â pentru eliminarea anxiet─â╚Ťii. 

 

De altfel, cei dragi, dac─â observ─â c─â m─âmica sufer─â de depresie în sarcin─â, trebuie s─â îi fie al─âturi, s─â o încurajeze constant ╚Öi   s─â o fereasc─â de probleme. Într-o atmosfer─â cald─â ╚Öi confortabil─â îi va fi mai u╚Öor s─â gestioneze toate st─ârile prin care trece pe perioada sarcinii. 

 

Medicamentele sunt contraindicate pe perioada sarcinii fiindc─â pot afecta f─âtul, îns─â în cazul unei depresii severe, specialistul poate recomanda ╚Öi aceast─â metod─â. Pentru femeile care sufer─â de depresie u╚Öoar─â sau moderat─â, sprijinul poate veni prin intermediul terapiei cognitiv comportamentale, astfel c─â discu╚Ťia cu un medic psiholog este esen╚Ťial─â. Specialistul va identifica resurse ╚Öi strategii personalizate dup─â fiecare pacient─â în parte.

 

Depresia în timpul sarcinii este o problem─â care apare mai frecvent decât credem, îns─â m─âmicile se tem s─â discute deschis despre st─ârile prin care trec. Motivul îl reprezint─â teama de a fi judecate de cei din jur, dar ╚Öi pentru c─â se consider─â slabe dac─â recunosc c─â trec prin aceast─â experien╚Ť─â. Dar aceasta este o problem─â de s─ân─âtate care nu pune în pericol doar m─âmica, ci ╚Öi f─âtul, dac─â simptomele se agraveaz─â ╚Öi nu se ac╚Ťioneaz─â la timp. 
 

Suport clienti L-V: 09:00-17:00

0371.230.387 contact@buy4baby.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!